Related image


Day 4 (24/7/2017)

Ok hari ke-4 ni paling best. For me la. Kenapa? Sebab dapat pergi Gunung Maninjau atau Tasik Maninjau atau Danau Maninjau. Banyak betul nama. But guys, the struggle nak smpi kt puncak gunung dye pun boleh tahan guys. Nama pun gunung kan selok belok selekoh setajam-tajamnya. Terseksa jugak nak boleh ke sampai atas tu. Macam hari first gerak ke bukit tinggi. Perghh berpusing2. But bila smpi atas sana Mashaallah Subhanallah Allahuakbar. The view guys, the viewwwwww. It was mesmerizing. Lupa kejap struggle dalam kereta sebelum smpi tadi. X mau bebel panjang here's the photos.




 Ni view dari atas gunung, Danau Maninjau



Lepas turun through kelok 44, smpi la kt kawasan paling bawah.





Jam Gadang waktu siang

Lepas turun dr Gunung Maninjau weolls pergi shopping. hehe. Well since Ray bukan jenis yg kaki shopping I just bought little things or souvenir mcm keychain gtu la. Kt sini ada Pasar Atas n Pasar Bawah. Well that is all I know. Yg lain x igt. Pasar Bawah barang dye lebih murah berbanding Pasar Atas. Tgk nama la kan. kikiki

Ok tak mau cerita dah, smpi sini je post untuk trip Pekanbaru-Bukit Tinggi, Indonesia. Tp sebelum tu nak cerita jugak la pasal kelok 44 ni. Kelok 44 ni selekoh maut tau dak. Selekoh dye perghhhh bukan main tajam. Just imagine nak naik ke Genting Highland pun rasa pening2 cmtu, but Kelok 44 is a whole new level of selekoh. Selekoh maut gtu tp jangan risau driver kt Indon yg bawak tu memang dah mahir selok belok kt situ, ye la kan tmpt diorg kan.

So, here is an advise, sesiapa yg rancang nak pergi Indon especially Pekanbaru - Bukit Tinggi better jangan berangan untuk sewa kereta n bawak sendiri ye kat sana. It's a no no no. Tp kat sana bila kita sewa kereta memang kene amik skali dengan supir. Jgn risau supir tu akan layan korg mcm princess okay. Believe me, I feel like a princess during the 5 days over there. 

Day 5 (25/7/2017)

So, for the last day iolls gerak lepas breakfast utk balik semula ke Pekanbaru since flight balik Malaysia kt airpot Pekanbaru. Our flight was delayed for a bit but Alhamdulillah we arrived safely even if it was a bit late. So that is all for my short trip to Pekanbaru and Bukit Tinggi. It's not much of an information here but I hope at least it could still help. Banyak lg perkara yg boleh share kt sini but bila post panjang sgt jadi tak best baca. I like it short and simple.

So if you guys have any questions you can comment below. Or if you wish it to ask me personally, you can drop it HERE.