Personal, Motivation, Food, Travel & Lifestyle.

Tuesday, 24 October 2017

Bukit Tinggi, Indonesia (Part 2)


So here comes the third day. Hari ke-3 dah. Ok hari ni Ray pegi Istana pagaruyung pulak tp sebelum tu breakfast dulu and shopping kerepek di Sanjai Ummi Aufa Hakim. Banyak gile kerepek. Macam warna ade. There's one in purple haha excited gile bile jumpe. Kt sini memang antara favorite spot untuk sesiapa yg nak borong kerepek tu. Tp maafkanlah saya sbb x dpt nak provide gambar. Bila dah excited semua benda lupa. Niat hati datang tak mau shopping sgt tapi hamek kau seplastik besar bawak balik Malaysia. hahahaha tp kira skit je la tu sbnrnya dr org yg memang berkotak2 bawak balik kampung halaman. hewhew

After that pegi ke Sulaman Haji Rosma pulak. Memang cantik sgt sulaman. I get to see cara diorg sulam depan mata. hehe jakun kejap. Ni serba sedikit history pasal pengasas Hj Rosma ni kalau u guys nak baca. I did bought a few things hehe. Tp serious memang cantik semua kain n produk dr kedai Sulaman H. Rosma ni.


I wonder how can she focus on doing this and the result was daboom!

Dah puas cuci mata tgk kain cantik2 td kite p minum kopi pulak. Not a fan of kopi tp I drink it there sbb it's kopi daun. Yes buat sendiri kopi from daun kopi. Of course la rasa kopi but tak sepekat kopi hitam. So I can't drink it. Kt mana? Kt Home Industry Kiniko. Kopi dye nice n they use brown sugar. Plus the highlight here is that view serius cantik. Dapat minum kopi with a good view. Say no more n tgk gambar.


Sambil2 minum kopi kite main congkak

Look at that view 

Pisang Salai 

Ok tu gambar pisang salai dye. Rasa lain sikit sbb after jemur diorg akan goreng and believe me it taste good. Jenjalan kt dapur diog dpt rasa yang panas, baru lepas goreng gtu. Yummeh

Dah kenyang sumbat pisang salai plus kopi daun, time to go. vroom vroom. Kali ni kite turun bawah sikit that is kat Istana Pagaruyung. So kt sini u guys boleh cuba baju tradisional orang minang. Alert Alert, kt sini tak sejuk ye, bila dtg tengah hari buta memang panas tambah2 pulak bila pakai baju minang tu. fuhhh lencun. Tp biarkan biarkan kitorg nak cuba jugak baju minang smbil jalan2 dalam istana tu persis pengantin n princess chuolss. Tinggi gila hokey. Bila lagi nak dpt peluang mcm ni. So go for it la. Oh btw baju tu kene sewa ye. 

Kt istana tu bila kita dah sewa baju minang automatik akan ade photographer yg akan tlg kita utk snap gambar spanjang kt ctu. Boleh guna diorg punye kamera or our own. Kita boleh request. Gambar yg dorg amik tu not bad la but since the way diorg layan tu bagus so layan saja la labu. Seronok jugak sbb dpt dengar cerita smbil jenjalan. 

Puteri Minang uuhuhuu

Pemandangan dr tingkat paling atas

So itu sahaja untuk hari ketiga. Malam tak payah cerita la lepas makan memang lepak kat jam gadang la sbb dekat je. heee

Night view

Jangan lupa intai Gallery tau.





Share:

1 comment

Be nice. Leave a comment and I'll be sure to visit you guys back.

Blog Design Created by pipdig