Wednesday, 18 October 2017

Pekanbaru, Indonesia (Part 2)


Related image


Day 1 (21/7/2017)

Pekanbaru

First day kitorg smpi kt airport Pekanbaru. Sekejap je flight. Tak lama pun sbb dlm 1 jam gtu. Beli brownies sbb terasa nak makan benda manis atas flight tut tup x smpt habis makan, dah landind.
haha. Mimi beli karipap n air teh 'o' panas lg la, langsung tak sempat makan. Adui sakit perut glak. Lupa nak pesan tak payah order sbb tkut x smpt nak makan. Last-last kt bilik baru sempat habiskan semua. Kesian kt Mimi, dye lapar gile sbnrnya. mujur bila dah smpi Didi bawak pergi tmpt makan best.

Airport dye kecik je. Smpi2 je kitorg disambut oleh didi, our tour guide. Since kitorg pergi berdua so both of us decides and amik tour guide je. So kirenye amik packej la. Dalam pakej tu dah include makan, hotel and transport. Berbaloi la untuk kitorg berdua. Bawak duit makan n shopping je. Kalau pegi Indon since tour guide dye org sana, so any fees mmg kita akan bayar kat sana. So tanya dulu kalau dye nak bayaran dalam rupiah atau ringgit Malaysia. Sbb selaluya dye akan mintak bayaran dalam ringgit Malaysia, even duit kita dgn Indon pun dah tak jauh beza.

Ok continue, hari first kitorg jalan2 dlam Pekanbaru je. Since Pekanbaru ni kecik je so satu hari pun dah boleh habis jalan. Lepas dah check in bilik kat Hasanah Guest House, kitorg keluar makan.
Didi bawak kitorg makan kt Raso Situjuah. Dah siap makan kitorg pergi mall, antara mall yg terbesar kt Pekanbaru tu. Tp punye jauh berjalan smpi ke Indon, Starbucks jugak yg dicari. hehe

Walaupun mall dye besar tapi tak tahu nak pusing mana dah. So end up, lepak kat starbucks je. Lepas makan donut J.co. Macam la kt Malaysia xde. Penat sebenarnya sbb smpi2 trus pegi jenjalan.
Stu lagi tempat yang kitorg pegi kt Pekanbaru tu is Masjid An-Nur. Solat kejap kat situ. Cantik masjid dye, besar pulak tu.



Smpi sana boleh boleh tahan terkejut jugak la sbb majoriti masyarakat kt sana yg muslim semestinya perempuan, semua kt luar macam pakai kain telekung. Maksud dye, diorg punye tudung wow labuh
sungguh. MashaAllah. Culture shock sebentar. Tipu tipu, xde la cultures shock mana tapi kagum la. Suke tgk sbb rata2 org kt sana pakai mcm tu. Kt Pekanbaru la. Belum pegi tmpt lain lg. In shaa Allah. Next time.

Seharian berjalan okay. Since kitorg smpi pun tgh hari, so setengah hari je pun dah boleh habis pusing satu bandar Pekanbaru tu. Tp bayangkanlah tak berhenti berjalan. hamek kau nak sgt brjln kan. Hahh jalan selagi ada jalan. So ptg tu kitorg jenjalan sekitar guest house, ade gerai kecik jual pisang kipas makan pulak dengan lada. Yes sis makan lada. Lada dye kecik kaler hijau tp tak pedas.
hahahahhaa serius tak pedas, tah berapa bijik telan lada hari tu. Tak penah penah sis mcm ni. Lantak la sis nak cuba.

Untuk makan malam pun kitorg makan kt depan guest house tu je.
Oh oh baru tringat, kt situ ade satu kedai jual Goreng Pisang Cheese. Sedap nak mampus. Rangup dye pergh. Cheese dye uish walaupun tak leleh tp boleh meleleh air liur.

Ok dah la tu untk first day. Jauh lg perjalanan. Sbb kitorg stay satu hari je kat Pekanbaru sbb hari kedua nak gerak ke Bukit Tinggi pulak. Igt Malaysia je ke ade Bukit Tinggi, Indon pun ade kay. hiihi

Stay Tuned kayy.



No comments:

Post a Comment

Be nice. Leave a comment and I'll be sure to visit you guys back.