Personal, Motivation, Food, Travel & Lifestyle.

Powered by Blogger.

Gerbang Percutian Yang Menarik Di Bandaraya Melaka

Image result for 500x500 travel pastel tumblr
Hi guys.

Assalamualaikum. 

Untuk entry kali ni Ray nak share pasal percutian menarik di Bandaraya Melaka. In shaa Allah kalau ada rezeki Ray nak pergi Melaka lagi. Sebenarnya dah lama tak jejak kaki ke Melaka so sebelum jejakkan kaki ke sana Ray akan buat survey tentang tempat-tempat yang menarik untuk dilawati termasuk hotel yang berpatutan. Kali terakhir pun masa sekolah dulu. Sebelum ni Ray banyak travel sendiri ke Kuala Lumpur, Johor Bahru, Perlis, Terengganu dan banyak lagi tempat menarik tetapi jarang pula ke Melaka. So jom kita tengok dan survey ape yang menarik di Melaka. Tetapi sebelum tu Ray nak highlightkan kat sini, ramai yang ada bertanya soalan macam mana Ray cari tempat menginap bila travel ke sesebuah negeri atau tempat. Jawapan dye ada dalam ni. So teruskan membaca okay.  

Gerbang Percutian Yang Menarik Di Bandaray Melaka

Melaka adalah sebuah negeri yang kaya dengan peninggalan sejarah kesultanan melayu Melaka. Di Melaka juga banyak tempat peninggalan sejarah yang boleh kita lawati sehingga hari ini. Bukan sahaja tempat-tempat bersejarah, terdapa juga tempat lain seperti Zoo Melaka, Taman Buaya, Pirate Adventure, Busetl Klebang dan banyak lagi tempat menarik yang wajib korang lawati kalau dah sampai ke Melaka tu. Melaka ni sebuah tempat yang paling sesuai untuk korang yang nak bercuti dua tiga hari sebab tempat ni dekat dan senang untuk kita pergi. 

Kalau nak pergi ke Melaka tu tak kan la nak pergi sehari jer kan, so kena la dua tiga hari di sana barulah orang cakap bercuti. Apa?? Susah nak cari hotel? Pertama kali pergi ke Melaka? Apa susahnya u guys, sekarang ni semua benda di hujung jari. Korang boleh je cari hotel idaman korag dengan harga berpatutan. Dengan hanya di hujung jari okayy. Kalau u guys nak tahu, u guys boleh book atau cari di sekitar Melaka di website Traveloka. Korang taip jer Melaka hotels on Traveloka, then nanti semua senarai hotel yang ada di Melaka akan keluar terpampar. Yang bestnye, Traveloka menawarkan hotel-hotel pada harga yang terendah okay kat semua orang kalau book online. So gunakan kesempatan yang diberikan ni dengan sepenuhnya. hehehe

Avillion Legacy Hotel




Antara hotel yang boleh korang menginap kalau singgah or pergi ke Melaka ialah Avillion Legacy Hotel yang terletak di tengah pusat bandaraya Melaka. Kalau korang nak tahu jugak, harga yang ditawarkan di sini bermula dari RM100++ okayy! Jangan terkejut because it's true. So true. Bukan itu sahaja je, Avillion Legacy Melaka ni bertaraf empat bintang tau! Di mana hotel ni berkonsepkan kontemporari mewah dan modern. Yang bestnye jugak, hotel ni berhampiran dengan tempat-tempat yang boleh korang lawati di sekitar Melaka. Antaranya ialah Cheng Hoong Teng Temple, Jonker Night Street Market, Muzium Baba dan Nyonya, Menara Taming Sari, A Famosa dan banyak lagi. Korang tahu kan kat Melaka sangat banyak tempat menarik. Tak perlu nak drive kereta dari hotel jauh-jauh, korang boleh je berjalan kaki untuk ke tempat-tempat yang dimention tadi. Tak perlu la nak sewa hotel jauh-jauh.

Hotel Kobemas Melaka 

Jangan risau, bukan tu je hotel yang ada. Anda juga boleh menginap di Hotel Kobemas Melaka yang terletak di bandaraya Ayer Keroh Melaka. Untuk pengetahuan semua la, bagi yang tak tahu, hotel ni bertaraf tiga bintang di mana hotel ini menawarkan harga yang sangat rendahyang bermula dari RM100++ juga ye. Hotel Kobemas Melaka juga menawarkan konsep modern dan mewah. Dah la harga yang ditawarkan murah, bilik yang disediakan pun turut sangat memuaskan dan semestinya sangat selesa. Setiap bilik yang ditawarkan di sini mempunyai keistimewaan sendiri. So korang boleh pilih nak bilik idaman yang mana satu. Yang mana satu, idaman hati? Terpulang kepada anda. hehehe. Jika nak disebut tentang pusat tarikan pulak, Zoo Melaka dan semua tempat yang berhampiran dengan Avillion Legacy Hotel Melaka juga berada berdekatan dengan Kobemas Hotel.

Image result for hotel kobemas melakaImage result for hotel kobemas melaka
Related imageRelated image

Venus Boutique Hotel

Hotel seterusnya yang boleh korang pilih adalah Venus Boutique Hotel yang terletak di Bandar Hilir Melaka. Haa hotel ni lagi la daboom. Sebab ape? Sebab sangat hotel ni sangat hampir dengan tempat-tempat yang menarik yang mana wajib untuk korang lawati kalau pergi ke Melaka. Untuk pengetahuan korang, di Bandar hilir la semua tempat-tempat menarik tertumpu. Antara tempat wajib dilawati yang berhampiran dengan Venus Boutique Hotel ialah Menara Taming Sari, Mahkota Parade, Melaka River Cruise, A-Famosa, Flora de la Mar Maritime Museum dan semestinya banyak lagi. Fuhh! Tak perlu la membazir minyak kereta semata-mata nak melawat tempat-tempat tersebut sebab semuanya dekat je dengan Hotel Venus Boutique ni. Tak dapat dinafikan lagi harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan selain berkonsepkan ala-ala boutique sejajar dengan nama hotel Venus Boutique Hotel di mana korang akan rasa seperti menginap di sebuah hotel yang mewah dengan harga yang mahal tetapi pada hakikatnya harga yang ditawarkan sangat luar biasa tahap berpatutannya. 

images/stories/venus_gallery/Hotel/thumbnails/artsexylightbox.txtImage result for venus boutique hotel
Image result for venus boutique hotelImage result for venus boutique hotel

Tempat-tempat menarik untuk dilawati 

So kat bawah ni adalah antara tempat-tempat yang sangat menarik atau boleh dikatakan sebagai tempat yang wajib untuk dilawati apabila menjejakkan kaki ke Melaka. Tambahan lagi tempat-tempat ni semua berada berdekatan dengan hotel yang telah disebut tadi. Jadi tak perlu risau untuk jalan atau drive jauh-jauh semata-mata untuk melawat tempat menarik ni bila kita boleh pilih hotel yang sememangnya dah berada dekat dengan kebanyakan destinasi. Bertuah betul rasa. hehe
Related image
A Famosa
Related image
Zoo Melaka
Image result for jonker night market
Jonker Night Market
Image result for menara taming sari
Menara Taming Sari
Image result for melaka river cruise
Melaka River Cruise
Image result for muzium baba dan nyonya
Muzium Baba dan Nyonya

Traveloka tak pernah mengecewakan kerana sentiasa memberikan Ray option yang terbaik bila travel. Memandangkan Ray juga seorang yang suka travel, jadi Traveloka merupakan antara pilihan utama yang akan dirujuk untuk mencari tempat menginap tidak kiralah untuk semalaman atau pun lebih daripada satu malam. Bukan sahaja harganya berpatutan, Traveloka sentiasa memberikan update yang terkini berkenaan review- review yang telah ditulis oleh mereka yang menggunakkan khidmat Traveloka untuk mencari hotel dengan harga yang berpatutan.

So, apa korang tunggu lagi, jom cepat-cepat survey dan book hotel-hotel sekitar Melaka secara online di website Traveloka sekarang untuk dapatkan hotel idaman anda pada harga yang sangat luar biasa.

31 comments

  1. Dah lamanya tak pergi melaka! Last pergi masa high school kot. Keropok melaka sedap.

    ReplyDelete
  2. Datang Melaka kalau tak datang tempat Ray bagitahu tu, memang tak ke Melaka la ceritanya. Hee. Tapi serius tak percayalah hotel grand rupa gitu harga bermula serendah 1++ je? 🤔

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. banyak je sebenarnya hotel yg affordable tp ramai yg x tau nak cari kt mana

      Delete
  3. wahh, nampak hotel mahal tapi kalau 100+ je satu malam, quiet nice :D

    ReplyDelete
  4. Tak pernah sampai lagi dekat melaka.. Boleh masuk.list percutian ni nanti.. Nak pergi xtaw bila hahahaha

    ReplyDelete
  5. Banyak tempat menarik di Melaka. Tak bosan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. dulu excited sgt bila pegi Melaka

      Delete
  6. Paling saya teringin sekali kali ke Melaka ofkos nak naik Cruise tu...feeling cruise di lautan sket, hehe

    ReplyDelete
  7. hehehe...melaka memang best...dulu study sana mmg rasa seronok jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. really. ray p sana pun sebab ada game

      Delete
  8. Kak ana setiap tahun wajib ke melaka. Xtau suka apa sgt g melaka tu. Hehe. Hotel avilion tu pernah kak ana nak stay tp sebab jumpa hotel lagi best dkt tgh bandar so cancel avilion. Tp mmg plan nk stay sini one day

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke. bestnye kak ana selalu jenjalan.

      Delete
  9. Selalu teringin nak pegi play tourist dekat Melaka tapi tak berkesempatan lagi.

    ReplyDelete
  10. Banyak tempat menarik di melaka. Hotel pun cantik2x. Best tu kak. Hihi. :)

    ReplyDelete
  11. omg ! nice gile . mmg ade planning nak pergi sane sooo thank you ray untuk information ni !! ;)

    ReplyDelete
  12. Melaka walaupun negeri kecil tp pacam2 tempat menarik Ada kat sini

    ReplyDelete
  13. Dah lama tak pergi melaka, rasanya nak ajak kawan-kawan pergi sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sma denga ray. lama sgt x jejak kaki ke Melaka

      Delete
  14. sis JM pernah stay kat hotel Kobemas ni mmg BEST

    ReplyDelete
  15. murahnyaaa dengan traveloka. thanks for sharingggg :)

    ReplyDelete

Be nice. Leave a comment and I'll be sure to visit you guys back.