Personal, Motivation, Food, Travel & Lifestyle.

Tuesday, 31 October 2017

Giveway coming soon.


Assalamualaikum. Hai, I'm back with another post. I am planning of doing a giveaway. So, who's up for a giveaway. Since I am a bit free at the moment after a hectic month. So, why not. Oh and it's only for Malaysian okay.

So what say you?
Share:

Friday, 27 October 2017

Bukit Tinggi, Indonesia (Part 3)



Ok hari ke-4 ni paling best. For me la. Kenapa? Sebab dapat pergi Gunung Maninjau atau Tasik Maninjau atau Danau Maninjau. Banyak betul nama. But guys, the struggle nak smpi kt puncak gunung dye pun boleh tahan guys. Nama pun gunung kan selok belok selekoh setajam-tajamnya. Terseksa jugak nak boleh ke sampai atas tu. Macam hari first gerak ke bukit tinggi. Perghh berpusing2. But bila smpi atas sana Mashaallah Subhanallah Allahuakbar. The view guys, the viewwwwww. It was mesmerizing. Lupa kejap struggle dalam kereta sebelum smpi tadi. X mau bebel panjang here's the photos.




 Ni view dari atas gunung, Danau Maninjau



Lepas turun through kelok 44, smpi la kt kawasan paling bawah.





Jam Gadang waktu siang

Lepas turun dr Gunung Maninjau weolls pergi shopping. hehe. Well since Ray bukan jenis yg kaki shopping I just bought little things or souvenir mcm keychain gtu la. Kt sini ada Pasar Atas n Pasar Bawah. Well that is all I know. Yg lain x igt. Pasar Bawah barang dye lebih murah berbanding Pasar Atas. Tgk nama la kan. kikiki

Ok tak mau cerita dah, smpi sini je post untuk trip Pekanbaru-Bukit Tinggi, Indonesia. Tp sebelum tu nak cerita jugak la pasal kelok 44 ni. Kelok 44 ni selekoh maut tau dak. Selekoh dye perghhhh bukan main tajam. Just imagine nak naik ke Genting Highland pun rasa pening2 cmtu, but Kelok 44 is a whole new level of selekoh. Selekoh maut gtu tp jangan risau driver kt Indon yg bawak tu memang dah mahir selok belok kt situ, ye la kan tmpt diorg kan.

So, here is an advise, sesiapa yg rancang nak pergi Indon especially Pekanbaru - Bukit Tinggi better jangan berangan untuk sewa kereta n bawak sendiri ye kat sana. It's a no no no. Tp kat sana bila kita sewa kereta memang kene amik skali dengan supir. Jgn risau supir tu akan layan korg mcm princess okay. Believe me, I feel like a princess during the 5 days over there. 

Day 5 (25/7/2017)

So, for the last day iolls gerak lepas breakfast utk balik semula ke Pekanbaru since flight balik Malaysia kt airpot Pekanbaru. Our flight was delayed for a bit but Alhamdulillah we arrived safely even if it was a bit late. So that is all for my short trip to Pekanbaru and Bukit Tinggi. It's not much of an information here but I hope at least it could still help. Banyak lg perkara yg boleh share kt sini but bila post panjang sgt jadi tak best baca. I like it short and simple.

So if you guys have any questions you can comment below. Or if you wish it to ask me personally, you can drop it HERE.



Share:

Tuesday, 24 October 2017

Bukit Tinggi, Indonesia (Part 2)


So here comes the third day. Hari ke-3 dah. Ok hari ni Ray pegi Istana pagaruyung pulak tp sebelum tu breakfast dulu and shopping kerepek di Sanjai Ummi Aufa Hakim. Banyak gile kerepek. Macam warna ade. There's one in purple haha excited gile bile jumpe. Kt sini memang antara favorite spot untuk sesiapa yg nak borong kerepek tu. Tp maafkanlah saya sbb x dpt nak provide gambar. Bila dah excited semua benda lupa. Niat hati datang tak mau shopping sgt tapi hamek kau seplastik besar bawak balik Malaysia. hahahaha tp kira skit je la tu sbnrnya dr org yg memang berkotak2 bawak balik kampung halaman. hewhew

After that pegi ke Sulaman Haji Rosma pulak. Memang cantik sgt sulaman. I get to see cara diorg sulam depan mata. hehe jakun kejap. Ni serba sedikit history pasal pengasas Hj Rosma ni kalau u guys nak baca. I did bought a few things hehe. Tp serious memang cantik semua kain n produk dr kedai Sulaman H. Rosma ni.


I wonder how can she focus on doing this and the result was daboom!

Dah puas cuci mata tgk kain cantik2 td kite p minum kopi pulak. Not a fan of kopi tp I drink it there sbb it's kopi daun. Yes buat sendiri kopi from daun kopi. Of course la rasa kopi but tak sepekat kopi hitam. So I can't drink it. Kt mana? Kt Home Industry Kiniko. Kopi dye nice n they use brown sugar. Plus the highlight here is that view serius cantik. Dapat minum kopi with a good view. Say no more n tgk gambar.


Sambil2 minum kopi kite main congkak

Look at that view 

Pisang Salai 

Ok tu gambar pisang salai dye. Rasa lain sikit sbb after jemur diorg akan goreng and believe me it taste good. Jenjalan kt dapur diog dpt rasa yang panas, baru lepas goreng gtu. Yummeh

Dah kenyang sumbat pisang salai plus kopi daun, time to go. vroom vroom. Kali ni kite turun bawah sikit that is kat Istana Pagaruyung. So kt sini u guys boleh cuba baju tradisional orang minang. Alert Alert, kt sini tak sejuk ye, bila dtg tengah hari buta memang panas tambah2 pulak bila pakai baju minang tu. fuhhh lencun. Tp biarkan biarkan kitorg nak cuba jugak baju minang smbil jalan2 dalam istana tu persis pengantin n princess chuolss. Tinggi gila hokey. Bila lagi nak dpt peluang mcm ni. So go for it la. Oh btw baju tu kene sewa ye. 

Kt istana tu bila kita dah sewa baju minang automatik akan ade photographer yg akan tlg kita utk snap gambar spanjang kt ctu. Boleh guna diorg punye kamera or our own. Kita boleh request. Gambar yg dorg amik tu not bad la but since the way diorg layan tu bagus so layan saja la labu. Seronok jugak sbb dpt dengar cerita smbil jenjalan. 

Puteri Minang uuhuhuu

Pemandangan dr tingkat paling atas

So itu sahaja untuk hari ketiga. Malam tak payah cerita la lepas makan memang lepak kat jam gadang la sbb dekat je. heee

Night view

Jangan lupa intai Gallery tau.





Share:

Friday, 20 October 2017

Bukit Tinggi, Indonesia (Part 1)



Day 2 (22/7/2017)

So hari kedua ni after breakfast terus gerak pegi Bukit Tinggi since perjalanan nak smpi sana took more than 5 hours ye. Tak tahu la berapa kali bgn berapa kali tido. The road was perghhhhh kalah pegi Genting Highland kay. Mengucap panjang dalam kete tu. Oh lupe nk mention, we ride Avanza sepanjang kt sana. Memang selesa, dah la berdua.

The road was not bumpy tp berliku-liku-liku-liku. Tambah pulak naik bukit. Kalu ssiapa rasa pening masa otw nak naik genting or cameron, believe me perjalanan nak pegi Bukit Tinggi
was more than that. Serious. Kagum betul dengan driver kt Indon ni.

I did read a lot of post and articles pasal Indon ni, and they used hon all the time on the road. Lain la mcm kite kt Malaysia kan, bila honk je tandanya nak mengamuk la tu. So along the way dalam kereta tu memang tak sunyi la, sbb bunyi honk di mana2 tak kira kereta, motor atau lori. No wonder their rate of accident is low since they all guna honk utk berkomukasi atas jalan raya. Tak kira la kt mana2 pun.
So bila pegi sana sendiri, boleh tgk dgn mata sendiri la reality kt sana. Mesti la dgn mata sendiri kan, takkan guna org lain punye. hew hew

We arrived around 3 pm n sblm tu singgah kt air terjun n Lembah Harau. Tak igt dah apa yang special kt tmpt tu tp yg pasti the view was mesmerizing. Rasa bahagia, lupe semua masalah2 yg dtg membelengu diri. Dah niat nak jalan n tg ciptaan Allah kan, so free kan diri n enjoy it while it last. Tp bukan la enjoy gila2 smpi lupa diri. Itu lain dah jadinya.

 
Subhanallah indah sungguh ciptaan Allah.

Sebab ice cream dye comel hehe

Ok la skip part makan eskrem, part masuk taman bunga tu. Anndddddd smpi pun Bukit tinggi. Sebenarnya wktu betul2 smpi kt atas tu dah petang dalam pukul 4 @ 5 pm. Check in hotel dulu.
Kali ni kitorg stay kt Hotel Mersi. Hotel baru tu. Memang cantik, bilik pun selesa. Sory la tak amik gambar sgt sbb tak plan pun nak masukkan dalam blog ni. Cukup la sekadar gambaran ringkas.
So kitorg rest n lepak2 dalam bilik menanti waktu tibanya malam. Tak sabar nyeeeeee nk pegi makan. Sbb perut dah berkeroncong walaupun sblm tu dah order makanan kt bilik. kah kah kah
Lapar dye lain macam bro. Lain macam. Bru lepas makan lapar semula.

Order spaghetti sebab lapar lagi

We went out to eat dinner around Bukit Tinggi. Sorry guys tak ingat kedai mana sbb banyak je tempat makan kt situ so we pick randomly lepas Didi, our tour guide review pasal tmpt makan kt situ. Fyi, Didi memang org Bukit Tinggi and he knows a lot of course. So, lepas pusing2 tgk historical places kt Bukit Tinggi, iolls pergi makan pulak. And that is just how it is untuk hari ni.

 Again I'm sorry, there are not many photos to be posted here but if you guys want to see some photos pegi kat gallery tau. I actually hate mixing too many photos in a post. But a few is okay. You guys can a take a peek at my gallery.


Share:

Wednesday, 18 October 2017

Pekanbaru, Indonesia (Part 2)


Day 1 (21/7/2017)

Pekanbaru

First day kitorg smpi kt airport Pekanbaru. Sekejap je flight. Tak lama pun sbb dlm 1 jam gtu. Beli brownies sbb terasa nak makan benda manis atas flight tut tup x smpt habis makan, dah landind.
haha. Mimi beli karipap n air teh 'o' panas lg la, langsung tak sempat makan. Adui sakit perut glak. Lupa nak pesan tak payah order sbb tkut x smpt nak makan. Last-last kt bilik baru sempat habiskan semua. Kesian kt Mimi, dye lapar gile sbnrnya. mujur bila dah smpi Didi bawak pergi tmpt makan best.

Airport dye kecik je. Smpi2 je kitorg disambut oleh didi, our tour guide. Since kitorg pergi berdua so both of us decides and amik tour guide je. So kirenye amik packej la. Dalam pakej tu dah include makan, hotel and transport. Berbaloi la untuk kitorg berdua. Bawak duit makan n shopping je. Kalau pegi Indon since tour guide dye org sana, so any fees mmg kita akan bayar kat sana. So tanya dulu kalau dye nak bayaran dalam rupiah atau ringgit Malaysia. Sbb selaluya dye akan mintak bayaran dalam ringgit Malaysia, even duit kita dgn Indon pun dah tak jauh beza.

Ok continue, hari first kitorg jalan2 dlam Pekanbaru je. Since Pekanbaru ni kecik je so satu hari pun dah boleh habis jalan. Lepas dah check in bilik kat Hasanah Guest House, kitorg keluar makan.
Didi bawak kitorg makan kt Raso Situjuah. Dah siap makan kitorg pergi mall, antara mall yg terbesar kt Pekanbaru tu. Tp punye jauh berjalan smpi ke Indon, Starbucks jugak yg dicari. hehe

Walaupun mall dye besar tapi tak tahu nak pusing mana dah. So end up, lepak kat starbucks je. Lepas makan donut J.co. Macam la kt Malaysia xde. Penat sebenarnya sbb smpi2 trus pegi jenjalan.
Stu lagi tempat yang kitorg pegi kt Pekanbaru tu is Masjid An-Nur. Solat kejap kat situ. Cantik masjid dye, besar pulak tu.



Smpi sana boleh boleh tahan terkejut jugak la sbb majoriti masyarakat kt sana yg muslim semestinya perempuan, semua kt luar macam pakai kain telekung. Maksud dye, diorg punye tudung wow labuh
sungguh. MashaAllah. Culture shock sebentar. Tipu tipu, xde la cultures shock mana tapi kagum la. Suke tgk sbb rata2 org kt sana pakai mcm tu. Kt Pekanbaru la. Belum pegi tmpt lain lg. In shaa Allah. Next time.

Seharian berjalan okay. Since kitorg smpi pun tgh hari, so setengah hari je pun dah boleh habis pusing satu bandar Pekanbaru tu. Tp bayangkanlah tak berhenti berjalan. hamek kau nak sgt brjln kan. Hahh jalan selagi ada jalan. So ptg tu kitorg jenjalan sekitar guest house, ade gerai kecik jual pisang kipas makan pulak dengan lada. Yes sis makan lada. Lada dye kecik kaler hijau tp tak pedas.
hahahahhaa serius tak pedas, tah berapa bijik telan lada hari tu. Tak penah penah sis mcm ni. Lantak la sis nak cuba.

Untuk makan malam pun kitorg makan kt depan guest house tu je.
Oh oh baru tringat, kt situ ade satu kedai jual Goreng Pisang Cheese. Sedap nak mampus. Rangup dye pergh. Cheese dye uish walaupun tak leleh tp boleh meleleh air liur.

Ok dah la tu untk first day. Jauh lg perjalanan. Sbb kitorg stay satu hari je kat Pekanbaru sbb hari kedua nak gerak ke Bukit Tinggi pulak. Igt Malaysia je ke ade Bukit Tinggi, Indon pun ade kay. hiihi

Stay Tuned kayy.



Share:

Saturday, 14 October 2017

Pekanbaru, Indonesia (Part 1)


Macam mana boleh terlepas ke Pekanbaru?
Cerita dye bermula bila Mimi bgtau Air asia ade offer tiket flight murah ke Pekanbaru.

Mula-mula dalam 12 orang yang In shaa Allah memang kmfm nak pegi. Alhamdulillah mcm seronok je bunyi nak pegi ramai2. Girangnya rasa hati.

Dan waktu berlalu, ayam berkokok setiap pagi setiap hari tanpa jemu pada waktu yang sama. Bagus la ayam ni. sangat berdisplin. Kita patut contohi ayam tau. Walaupun kite dengan bahagia makan ayam goreng bahagian peha, bahagian kepak, bahagian dada tapi ayam ni dye chill je tetap buat kerja yang sama. Berkokok setiap hari. Ayam jantan la kan. Ayam betina duk sibuk jaga anak.

(Masa typing ayam tengah berkokok kat luar, mungkin nak bgtau manusia sekalian alam ni yang waktu asar nak masuk dah. Dye suruh pergi solat la tu. 

Ok sambung. Tak tahu la hari keberapa puluh dah berlalu. Muncul la kat group whatsapp insan2 tertentu yang tetiba menyatakan halangan2 yang bakal menimpa dan bakal mengurangkan jumlah ahli trip ke Pekanbaru nanti. 
Semuanya sudah ku duga. hew hew

Sebab selalunya bila rancang sesuatu kebarangkalian untuk berlaku adalah sangat rendah ye kawan2. 
Bila tak rancang itulah yang akan selalunya jadi.
Dan nanti muncul la ayat2 dalam awan dialog masing2, "untung la pegi tak ajak", "ajak", "ajak" dan bermacam lagi ayat yang seangkatan dengannya.
Dan tahukah mereka akan kejadian2 yg sebenarnya berlaku sebelum smpi ke sana. aigooo 

Tapi apa boleh buat kan. Semuanya dah tertulis dalam suratan takdir. Pasrah dah ni.
Hati pun dah goyah ni, nak pegi ke tak nak.
Nak dipendekkan cerita, last skali yang memang betul2 yakin dan kunci kehendak hati untuk pergi hanyalah 2 orang. 2 orang ye kawan2 daripada 12 orang.


Image result for thoughts pastel tumblrs

Ok dah puas tido. Mimpi konon dah jenjalan kat Indon tetiba dah nak pergi. (tipu je, tak mimpi pon sbb tido mati kot)

Tbs
Sebelum departure naik dulu bas dari ke Kl. Mcm biasa kt Tbs. Tbs pun dah gaya Klia, baru smpi Tbs tu. Malam pulak tu. Ramainya org, dah la sensorang. I asked for help from my friend yg stay kat Kl to pick me up and hntr pegi Klia2. Tup tup smpi naik kereta, aiyoo terlepas simpang pulak. (simpang mana tak ingat). So cerita dye u turn la semula. Igt dekat ke, kalau dah masuk Kl u-turn beribu batu jauhnyaa~

Klia2
Lepas berhempas pulas dalam kereta akhirnya smpi jugak Klia2. Nak dijadikan cerita lagi, dah smpi sana. Punya la banyak hotel kt Klia2 tu tp xde satu pun bilik yg available. aduhai apalah nasib badan. Kalau ade pun, mengucap panjang tgk harga. xpelah xde rezki nak tido n mandi n rehat n relax. Byk lg alternatif lain. Masa ni la nak kene gune otak utk berfikir n selesaikan masalah satu persatu.

Bilik xde
Ade kisah sebenarnya di sebalik bilik xde ni. Bilik dah book awal2 n dpt harga murah. serious murah. tp disebabkan smpi lewat kt Klia2 tu so burn baby burn~. Sekali lagi apalah nasib badan. Semua tu jadi sbb smpi lewat sgt. So bilik dah bg kt org lain. X mengapa x mengapa. Tiada siapa yg akan dipersalahkn dalam hal ni. Ni semua dugaan. Allah baru uji sikit tu. Banyak hotel dekat2 klia2 tu. In shaa Allah nnt ade masa I'll type a review of it. Nak2 lg yg utk backpackers. I have my favorite choice already. 

Tido dalam surau
Dah berhempas pulas berguling merangkak meniarap dalam Klia2 tu, mata dah mengantuk n badan pun dah letih sgt, maklum la dah seharian dgn backpack merayau ke hulu ke hilir tanpa henti. Pergh time tu mmg rasa dah kurus beb. X yah pegi workout. hahaha. Bayangkanlah waktu tu dah pukul 1 pg, and I'm alone and free (lagu cite frozen), takkan nak duk merayau je. 

Flight kul 10 pg. Gile ke ape tak nak rehat. And waktu tu lah akal fikiran digunakan lagi. Terima kasih ya Allah kerana mengurniakan hambaMu ini akal fikiran yg waras. Kalau tak waras cane boleh survive sensorang masa solo camp dulu(imbas kembali kenangan lalu). Dan akhirnya sistur terdampar kat dalam surau kt Klia2 tu. Sejuk bakhang. Dengan berbekalkan sweater hitam n beanie kesayangan serta backpack sebagai bantal peluk, maka seorang Ray berjaya menamatkan hari yang sungguh memenatkan sebelum terbang dan bermimpi indah. 

FYI, dalam surau tu rupenye ramai lg insan2 sepertiku. Semua mengerekot tido. Dah gaya mcm tunggu qiamullail. Surau kt Klia2 ni sbnrnya tak boleh tido but for some reason, kalau tak silap bila ramai diorg bg jgak tido. Bersyukur sgt, at least dapat rehat. Lena pulak tu tido perghhh walaupun berpuluh kali tukar tempat sbb takut tersepak kepala orang. Kang lain pulak ceritanya. 

Study dulu
Ok kat sini nak jelaskan satu perkara. Sebenarnya sblm travel lg2 sendiri sgtlah pntg untuk kita study dulu. Bukan study subjek UPSR, PT3 or SPM ye tp study tentang tmpt yg kite nak pegi n kaji dulu based on pengalaman org lain. Tp kita hanya mampu merancang dan Allah yg menentukan. Byk mana pun kita prepare tp kuasa Allah tu lebih besar. So jangan salahkan sesiapa untuk setiap dugaan yg dtg tu. Itu tanda Allah sayang, Allah nak uji dulu. 

Alhamdulillah berkat study tu la yg jmpe jalan penyelesaian nak tido mana ape sume tu. Mujur la igt sbb pernah terbaca dalam blog orang. So semoga sedikit sbanyak ape yg tercoret kt sini dapat bntu uolls nnt ye. 

Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian.
Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian.

Dan esk pun tiba
Dah selesai solat n bersihkan diri ape semua, perut pun dah berkeroncong (tiba2 teringat lagu keroncong untk ana) so, makan lah dulu. At about 9 am, Mimi pun smpi and yeay im not alone anymore. Alhamdulillah. semuanya lancar je until our flight to Pekanbaru. 

Klia2

Ok settle satu part. Should I continue??

Cotinue

Share:

Friday, 13 October 2017

I miss flying

Image result for travel pastel tumblr





























It has been a while since my last trip. Like a few months ago. I've been thinking of writing about my trips here. While the memories are still fresh right. I don't really travel anywhere but once in a while is great enough for me. Should I or should I not share it here? There were lots and lot of new and important memories carved inside my heart during those times. I experienced things I never thought I'd go through. There were times when I was alone and didn't know what to do. At those times when I was lost in thoughts and directions, Allah sends me guidance in various ways. I was scared and I was glad about all the decisions I made before. The things I experienced may also be the things which experienced by others. So yeah, I'm in the club now. 
Share:

Monday, 9 October 2017

I am graduating soon.

 

I am graduating soon.
Alhamdulillah, that was all I could say.
It is already the month of October and that means there are a few weeks left before my convocation day. I can't wait but at the same time, I don't want that day to come. Cuz when it does, for sure it's gonna end.

Everything that starts has to end one day. 
Share:

Wednesday, 4 October 2017

Breathe


My mum used to say this,
No matter what happens today, we're still gonna have to wake up and face tomorrow.
We woke up every morning after cuddling up on our bed for a few hours to find out that the sun's already up. And so the routine begins.
Some go to classes, some go to school, there are those who went to work etc.
We sleep thinking about tomorrow. Nothing is certain that it makes us anxious each and everytime.

So people, just breathe and live your day.
No matter what happens, life must go on.
Share:

Monday, 2 October 2017

Sama


Kita semua sama je. 
Hari ni kita akan bercakap pasal orang. 
Tak mustahil esok lusa orang lain pulak yang akan bercakap pasal kita.
Tak bercakap pasal perkara baik, perkara buruk la tu.


Hari ni kita buat macam2 kt orang.
Tak mustahil esok lusa orang akan buat macam2 kt kita balik. 
Baik buruk tu dedua berbalik pada apa yg kita dah buat kt orang.
And the cycles goes on.

Kita mungkin rasa kita xde buat salah pape.
Tapi x mustahil dlm x sedar sebenarnya kita dah menyakitkan hati seseorang.
Wallahualam.

Kesimpulannya tiada siapa yang sempurna dan terlepas dr membuat kesilapan
Share:
Blog Design Created by pipdig